Esport i salut bucodental

Tenir una boca sana és fonamental per a garantir la salut general d’una persona; però, si a més a més, aquesta és esportista, la cura de la cavitat oral encara resulta més important i prioritària.

La salut bucodental contribueix al benestar i a una bona qualitat de vida. De fet, una mala salut bucodental pot provocar trastorns, com l’infart de miocardi, diabetis, malalties coronàries, malalties respiratòries i desordres muco-esquelètics.

L’activitat esportiva, dins d’un estil de vida saludable, s’associa a una millor salut bucodental. Estudis recents, revelen que les persones que practiquen activitat esportiva habitualment i tenen un índex de massa corporal adequat, tenen menys risc de presentar periodontitis (malaltia de les genives).

 

 

Opinions d’experts:

“És necessari que els esportistes es realitzin revisions bucodentals freqüents per a prevenir problemes, ja que la majoria de problemes que pateixen són fàcils de prevenir amb hàbits saludables i d0higiene bucal.” Dra. Cristina Serrano. Professora Màster Periodoncia. Univ. Complutense.

“Un bon equip tècnic esportiu hauria d’exigir a tots els seus competidors, a l’inici de la temporada, una valoració bucodental professional de qualitat.” Dra. María Naverac. Doctora en Odontologia. Univ. De València.

Existeixen alguns factors que poden induir a tenir problemes bucodentals als esportistes:

  • Factors nutricionals, com el consum freqüent de carbohidrats i de begudes energètiques molt àcides.
  • Alteració dels mecanismes immunològics i boca seca per la deshidratació i l’entrenament intensiu.
  • Els canvis psicològics, que provoquen una dismunuició de la secreció salibal i sequedat de boca.
  • L’augment de a tensió i l’estrès, que eleva el risc de contractura mandibular.
  • Poc coneixement sobre la salut bucodental i freqüents hàbits nocius.
  • Falta de mesures de prevenció eficaçes.

Recomanacions: Generalment, les malalties bucodentals són fàcils de prevenir amb bons hàbits d¡higiene bucodental i relativament senzilles de detectar i tractar abans que arribin problemes.

La realització de revisions periòdiques i una bona educació en higiene oral és bàsica per als esportistes.

Cuidar la salut bucodental ha de ser premissa fonamental de tot esportista, ja sigui professional o amateur.

Tags:
Share:

Deja un comentario