Pulpotomia: el tractament dental clau per a preservar les dents en nens

pulpotomia-el-tractament-dental-clau-per-a-preservar-les-dents-en-nens

La pulpotomia és un tractament dental comú en odontopediatria. Es realitza per a preservar la integritat de les dents afectades en nens i bebès. Aquest procediment és fonamental quan una càries ha danyat la polpa dental més enllà de la superfície de la dent, però sense afectar greument l’arrel periapical. També es duu a terme en casos de lesions per cops forts en les dents. Coneix més sobre la pulpotomia i la seva importància en l’odontopediatria.

¿Què és una pulpotomia?

La pulpotomia és un procediment comú en odontopediatria que s’utilitza per a tractar dents danyades en nens i bebès. Consisteix en l’eliminació parcial de la polpa dental, que comprèn nervis, teixits i vasos sanguinis, quan ha estat afectada per una càries profunda o un traumatisme.

L’objectiu de la pulpotomia és preservar la integritat de la dent afectada i evitar la propagació de la infecció cap a l’arrel periapical. Aquest tractament és especialment important en odontopediatria pel fet que les dents de llet exerceixen un paper crucial en el desenvolupament oral dels nens, a més de mantenir l’espai per a l’erupció adequada de les dents permanents.

La pulpotomia es realitza quan la càries ha aconseguit la polpa dental, però no ha afectat greument l’arrel de la dent. És important destacar que aquest procediment només es duu a terme si es considera que hi ha una possibilitat raonable d’èxit i si la dent afectada pot ser restaurat de manera eficaç.

Importància de la pulpotomia en odontopediatria

La pulpotomia és un tractament dental de gran importància en el camp de l’odontopediatria. El seu objectiu principal és preservar la integritat de les dents danyades en nens i bebès. Aquesta tècnica s’utilitza quan la polpa dental ha estat afectada per una càries o per un traumatisme que hagi danyat la cambra pulpar.

La pulpotomia es considera fonamental perquè permet evitar l’extracció prematura de les dents afectades. Les dents de llet exerceixen un paper crucial en el desenvolupament dels nens, ja que ajuden en la masticació, la parla i el correcte posicionament de les dents permanents. Per tant, conservar-los el major temps possible és essencial per a un correcte creixement i desenvolupament bucal.

A més, la pulpotomia evita la propagació de la infecció i la inflamació en la cavitat oral. Si una càries no es tracta a temps, pot afectar la polpa dental i propagar-se cap a les arrels, causant problemes més greus. Mitjançant la pulpotomia, s’elimina la part afectada de la polpa i es col·loca un medicament protector, evitant així la progressió de la infecció i la presència de dolor.

Un altre aspecte important de la pulpotomia en odontopediatria és que ajuda a preservar l’estètica dental dels nens. En conservar les dents de llet de manera adequada, s’evita que es produeixin desplaçaments de les dents adjacents i es manté l’alineació correcta de les peces dentals. Això pot tenir un impacte positiu en l’autoestima i la confiança dels nens, evitant possibles problemes de desenvolupament emocional relacionats amb l’estètica dental.

Procés de la pulpotomia

El procés de la pulpotomia comprèn diverses etapes que es duen a terme amb l’objectiu de preservar la integritat de la dent afectada. A continuació, es detallen els passos principals d’aquest procediment:

Anestèsia local

En primer lloc, s’aplica una anestèsia local en l’àrea oral per a adormir la zona i assegurar que el pacient se senti còmode durant tot el procés.

Obertura de la corona dental

Després que l’anestèsia hagi fet efecte, es procedeix a realitzar una obertura en la corona de la dent afectada. Aquest pas permet accedir a la polpa dental que es troba a l’interior de la dent.

Remoció de la polpa infectada o inflamada

Una vegada s’ha obert la corona de la dent, es procedeix a eliminar la polpa dental afectada, ja sigui per càries o trauma. Aquesta eliminació es realitza de manera acurada utilitzant instruments adequats per a assegurar la completa remoció de la polpa danyada.

Aplicació de medicament protector

Després de remoure la polpa danyada, s’aplica un medicament protector en la polpa radicular que s’ha deixat intacta. Aquest medicament ajuda a prevenir infeccions futures i promoure la salut de la polpa romanent.

Tancament i segellament de la dent

Una vegada realitzat tot el procés anterior, es procedeix a tancar i segellar la dent afectada per a prevenir qualsevol tipus d’infecció addicional. Aquesta etapa és crucial per a garantir l’èxit del tractament.

Recobriment pulpar i restauració

Després de la pulpotomia, és necessari realitzar un recobriment pulpar i restauració adequada dels conductes radiculars. Aquest pas assegura la protecció i enfortiment de la dent tractada.

En alguns casos, si la corona de la dent està greument deteriorada, pot ser necessària la col·locació d’una corona metàl·lica o de zirconio per a assegurar la seva funcionalitat i estètica.

Diferències entre pulpotomia i pulpectomia

La pulpotomia i la pulpectomia són dos procediments dentals que s’utilitzen per a tractar afeccions en la polpa dental. Encara que tots dos tractaments comparteixen l’objectiu de preservar la salut dental, existeixen diferències importants entre ells.

Pulpotomia

La pulpotomia és un procediment conservador que es realitza quan la càries ha danyat la polpa dental però no ha afectat greument els conductes radiculars.

Durant la pulpotomia, s’extreu la polpa inflamada o infectada de la corona de la dent, deixant intacta la polpa de l’arrel. Després, es col·loca un medicament protector abans de tancar l’obertura de la dent.

Pulpectomia

La pulpectomia, d’altra banda, és un procediment més invasiu que es duu a terme quan la càries ha penetrat profundament en la dent, afectant tant la polpa dental com els conductes radiculars. Durant la pulpectomia, s’extreu tota la polpa dental, incloent-hi la de la corona i de l’arrel de la dent.

Després de l’extracció de la polpa, els conductes radiculars es netegen, es desinfecten i se segellen per a evitar futures infeccions. Aquest tractament es realitza tant en dents de llet com en dents permanents, i sol ser necessari quan la càries ha causat danys significatius en l’arrel de la dent.

Consideracions addicionals

En resum, mentre que la pulpotomia es realitza per a eliminar només la polpa danyada de la corona de la dent, la pulpectomia implica l’eliminació de tota la polpa dental, tant de la corona com de l’arrel. El tipus de tractament utilitzat dependrà del grau de mal causat per la càries en la dent.

És important destacar que només un dentista capacitat pot determinar el tractament adequat per a cada cas individual. Si tens dubtes sobre quin és el tractament més adequat per a tu o per al teu fill, sempre és recomanable consultar a un odontopediatra o a un especialista en endodòncia.

Cost de la pulpotomia a Dental Soto

A Dental Soto, el cost de la pulpotomia pot variar depenent de diferents factors. El preu sempre dependrà del cas concret i de l’estat inicial de la boca del pacient.

A Clínica Dental Soto, s’ofereix la possibilitat de finançar els tractaments dentals, la qual cosa pot resultar beneficiós per a aquelles persones que necessitin realitzar una pulpotomia però desitgin gestionar el pagament de manera més còmoda.

Comparteix l'article a les xarxes socials!

TESTIMONIS

Qualitat i atenció de grans professionals amb anys d’experiència a un preu just.

Ampli equip de professionals, horari flexible i instal·lacions modernes

De tracte professional, per a nens i adults. Accepta Mútues. De moment tot correcte

HORARI

Dilluns a Divendres9:00 – 21:00

  937 211 456 – 665 280 780

Demana cita ara! Et truquem!

Tan aviat com puguem ens posarem en contacte per a concertar la teva visita a la nostra Clínica Dental a Sant Quirze del Vallès.