6 Consells per a cuidar la teva salut dental a l’estiu

cuidar-la-teva-salut-dental-a-lestiu-clinica-dental-soto-dentista-sant-quirze-del-valles

Cuidar la teva salut dental a l’estiu és molt important. Sovint és normal desfer-se del treball diari que fem durant tot l’any. Això és bo perquè hem de descansar, relaxar-nos i recarregar energies fins a les pròximes vacances. Però en aquest relax també hi ha alguns bons hàbits que es relaxen, fins i tot es perden quan ens anem de vacances, com l’alimentació saludable o la higiene bucal.

Hem de continuar cuidant la nostra dentadura per a prevenir les malalties més comunes de l’estiu, i per això, et donem alguns consells per a cuidar la teva salut dental durant l’estiu.

Cuidar la teva salut dental a l’estiu

A l’estiu solem passar més temps al carrer, mengem i sopem fora, i no solem portar el nostre raspall de dents cada vegada que sortim. Per això, els problemes bucodentals més comuns durant aquesta època solen ser càries, acumulació i hipersensibilitat de placa o carrall, o malalties de les genives com gingivitis o periodontitis.

Per a no sofrir cap d’aquests problemes, el millor és no descurar la nostra higiene bucodental i per a això us deixem els consells per a cuidar la teva salut dental a l’estiu.

1. Kit dental de viatge

El primer consell que us donem és preparar un kit dental de viatge. Pot semblar absurd, però sabem que quan preparem la maleta per a anar-nos de viatge, el raspall de dents i la pasta dentifrícia sol oblidar-se.

Tant si anem de viatge com si ens quedem a casa, a l’estiu passem més hores fora de casa per la qual cosa és bo portar amb nosaltres un kit dental. Per ordre d’importància, necessitarem:

  1. Un raspall de dents: els de viatge es poden emportar en la bossa per si sortim a menjar fora.
  2. Pasta de dents: també n’hi ha en grandària mini per a viatge o la bossa.
  3. Col·lutori
  4. Fil dental
  5. Fèrula de descàrrega o d’ortodòncia : molt important per a seguir amb el nostre tractament si el tenim.
  6. Protector labial SPF 15. Si alguna cosa té l’estiu és que l’exposició solar està assegurada i ens solem oblidar de protegir els nostres llavis. La pell dels llavis és més propensa a cremar-se perquè és molt fina. Per això, és bo utilitzar un protector labial amb protecció solar.

2. Hidratació màxima.

Amb la calor, a l’estiu ens deshidratem més ràpida i fàcilment. Una de les conseqüències de la deshidratació sol ser la disminució de la producció de la saliva, la qual cosa fa que augmenti el risc de càries i malalties de les genives.

Per això, i per a complir amb els 2 litres d’aigua que hem de beure com a mínim, és bo que tinguem sempre a mà una ampolla d’aigua. Hem d’evitar les begudes amb sucre i/o carbonatades ja que, aquestes últimes, contenen un àcid que erosiona l’esmalt dental. L’esmalt dental és la capa més superficial de les dents i, una vegada perdut, no es pot recuperar.

3. Mantenir una dieta equilibrada i saludable

Com ja hem dit, a l’estiu solem menjar més vegades fora de casa. Encara així hem d’intentar continuar menjant sa i de forma equilibrada.

Per a mantenir una boca sana, els nutrients més importants són el calci, el fòsfor i les vitamines A, C i D. Els aliments més rics en aquests nutrients són els ous, els lactis, el peix, les fruites, les verdures i les hortalisses, per la qual cosa és molt important el seu consum així com l’ús d’oli d’oliva per a amanir i cuinar.

Quant a les fruites, és millor triar fruites de temporada (meló, síndria, poma, plàtan o pera)  ja que són menys àcides i danyen menys les dents.

Si volem mantenir una dieta saludable durant les vacances és molt important evitar l’alcohol tot el possible. L’alcohol resseca la mucosa bucal i la fa més feble, per la qual cosa l’aparició de càries es fa més probable. A més, unes certes begudes com el vi negre poden arribar a produir taques i tenyir les nostres dents. Sabem que estem a l’estiu i que, part del gaudi vacacional és prendre’ns un vi o una cervesa bé freda. Però tot ha de ser amb moderació.

Igual que amb l’alcohol, cal evitar els sucres. L’estiu és temps de gelats però hem d’intentar prendre aquells que tenen menys contingut en sucre o els que porten sucres afegits.

4. Evita el tabac.

Les vacances poden ser un bon moment per a deixar de fumar. Ens apartem de la rutina laboral i ja no tenim aquests “moments” per a sortir a fumar. Els horaris canvien i els quefers també. Per això, és bon temps per a començar altres rutines que ens allunyin del cigar.

Està demostrat el perjudicial que és el tabac per a la salut en general (fins i tot per als no fumadors) i, òbviament per a la salut bucodental. Així que, ànim i segur que a la volta de les vacances has aconseguit deixar-ho. Tot és proposar-li-ho!

5. Cuidar la higiene bucodental

Ho sabem, pot ser difícil de recordar-se del raspallat de dents quan estem de vacances però… ha de convertir-se en una rutina també de l’estiu. És imprescindible recordar-ho i si tenim nens en la família, encara més.

Hem de raspallar-nos les dents 2 vegades al dia mínim. L’ideal és sempre després de cada menjar. I si es pot també s’ha d’usar fil interdental a la nit. En el cas que no puguem portar raspall de dents o fil dental per a usar-ho després dels menjars, és bo beure aigua havent dinat, ja que ajuda a eliminar els sucres. Un altre truc és que masteguem un xiclet sense sucre amb xilitol havent dinat ja que mastegar-ho durant uns 20 minutos estem produint saliva i això ajuda a la neteja de la nostra boca. Evidentment, els xiclets no substitueixen el raspallat de dents, però es poden usar en cas de “emergència”.

És molt important mantenir i cuidar del nostre raspall de dents. Abans d’usar-ho, cal rentar-se les mans. Després d’usar-ho, hem de netejar-ho, assecar-ho i guardar-ho sempre amb el seu caputxó per a evitar gèrmens i bacteris que es puguin adherir a les truges.

6. Revisió i neteja dental

També és bo aprofitar l’estiu per a realitzar-nos una neteja bucodental. Els dentistes recomanen realitzar-se una neteja almenys a l’any. Cada 6 mesos millor. Estant de vacances tenim més temps i podem agendar una cita amb el nostre dentista més fàcilment.

Moltes persones esperen que arribi el final de l’estiu per a agafar cita per a la seva revisió. No obstant això, us recomanem que ho feu abans de sortir de vacances. No hi ha res més tediós i molest que un mal de queixal en plenes vacances.

A més, en la nostra clínica dental a Sant Quirze del Vallès tens la teva revisió amb diagnòstic per radiografia de manera gratuïta, així que ja no tens excusa per a no tenir una salut bucodental òptima aquest estiu.

Comparteix l'article a les xarxes socials!

TESTIMONIS

Qualitat i atenció de grans professionals amb anys d’experiència a un preu just.

Ampli equip de professionals, horari flexible i instal·lacions modernes

De tracte professional, per a nens i adults. Accepta Mútues. De moment tot correcte

HORARI

Dilluns a Divendres 9:00 – 21:00

  937 211 456 – 665 280 780

Demana cita ara! Et truquem!

Tan aviat com puguem ens posarem en contacte per a concertar la teva visita a la nostra Clínica Dental a Sant Quirze del Vallès.