Com arreglar dents apinyades sense ortodòncia

com-arreglar-dents-apinyades-sense-ortodoncia

L’apinyament dental és un problema comú que afecta l’estètica i la salut bucodental. Les causes poden ser genètiques, hàbits infantils i erupció dels carenes. Hi ha diferents tractaments disponibles per arreglar dents apinyades sense ortodòncia, com les facetes dentals. Encara que també amb ortodòncia, ja que utilitza diferents tipus d’aparells ortodòntics i tècniques, com els brackets metàl·lics, safir, Incognito o Invisalign. Una altra opció eficaç és l’ortodòncia invisible amb alineadors, que ofereixen avantatges en comparació amb altres mètodes. També s’esmenten altres alternatives i cures necessàries. És important consultar professionals de la salut bucal.

Causes de l’apinyament dental

L’apinyament dental pot tenir diverses causes que poden contribuir a la desalineació de les dents. Aquestes causes inclouen factors genètics i herència, mals hàbits infantils i l’erupció de les carenes.

Factors genètics i herència

La genètica juga un paper important en l’alineació dental. Si un o tots dos pares tenen dents apinyades, hi ha més probabilitat que els seus fills també en tinguin. Els factors genètics poden influir en la mida de la mandíbula, l’espai disponible per a les dents i la forma dels mateixos.

Mals hàbits infantils

Els mals hàbits durant la infància, com llepar-se el dit o l’ús prolongat del xumet, poden exercir pressió sobre les dents, provocant el seu apinyament. Aquests hàbits poden afectar el desenvolupament adequat de la mandíbula i el creixement de les dents.

Erupció dels carenes

L’erupció dels tercers molars, comunament coneguts com a carenes o queixals del seny, pot ocasionar apinyament dental. Si no hi ha prou espai a la boca perquè els carenes es desenvolupin correctament, poden empènyer les dents adjacents i provocar-ne la desalineació.

Conseqüències de l’apinyament dental

L’apinyament dental pot tenir diverses conseqüències tant a l’estètica com a la salut bucodental. A continuació, es detallen els problemes que poden sorgir a causa de l’apinyament dental:

Problemes estètics

 • Desalineació de les dents, cosa que afecta l’harmonia del somriure.
 • Apinyament visible en somriure, cosa que pot generar inseguretat i afectar l’autoestima.
 • Dents amuntegades o desordenades, donant una aparença descurada.

Impacte en la salut bucodental

 • Dificultat per realitzar una higiene bucal correcta, dificultant el raspallat i l’ús del fil dental.
 • Augment del risc de càries dentals i malalties de les genives a causa de l’acumulació de placa i bacteris.
 • Major probabilitat de patir desgast dental a causa de la mala alineació de les dents.
 • Problemes de mossegada, com la sobremossegada o la mossegada creuada, que poden generar molèsties a la mandíbula.

És important tenir en compte que les conseqüències de l’apinyament dental poden variar a cada persona, depenent del grau d’apinyament i altres factors individuals. Per això, és fonamental anar a professionals de la salut bucal per rebre un diagnòstic precís i determinar el tractament més adequat per corregir el problema.

Tractaments per corregir dents apinyats

Hi ha diferents tractaments disponibles per corregir les dents apinyades, depenent del grau d’apinyament. A continuació, es descriuen les dues opcions principals: facetes dentals i ortodòncia.

Caretes dentals en casos lleus o moderats

En casos d’apinyament lleu o moderat, les facetes dentals poden ser una opció per millorar l’aparença de les dents. Les facetes són làmines primes de porcellana o resina que s’adhereixen a la superfície frontal de les dents.

Aquest tractament no corregeix el problema subjacent d’apinyament dental, però pot donar la il·lusió d’un somriure més alineat i estètic. És important destacar que les facetes dentals requereixen un desgast mínim de l’estructura dental original.

Ortodòncia en casos moderats o greus

Tipus d’aparells ortodòntics

En casos d’apinyament moderat o greu, l’ortodòncia és l’opció més recomanada per a corregir la posició de les dents. Existeixen diversos tipus d’aparells ortodòntics que poden utilitzar-se:

 • Brackets metàl·lics: Són els més comuns i consisteixen en brackets adherits a les dents amb filferros que els connecten.
 • Brackets de safir: Aquests brackets són transparents i proporcionen una aparença estètica durant el tractament.
 • Incògnit: Són brackets linguals, col·locats en la part interna de les dents, la qual cosa els fa menys visibles.
 • Invisalign: És una opció d’ortodòncia invisible que utilitza alineadors transparents i amovibles.

Tècniques per a guanyar espai en el maxil·lar

En alguns casos, és necessari crear espai en el maxil·lar per a permetre que les dents apinyades es moguin i s’alineïn adequadament. Per a aconseguir això, es poden utilitzar tècniques com a extraccions dentals selectives o la tècnica de stripping, que consisteix a eliminar una petita quantitat d’esmalt interdental per a guanyar espai.

És fonamental comptar amb la supervisió i orientació d’un ortodoncista capacitat per a determinar el tractament més adequat i obtenir els millors resultats.

Ortodòncia invisible amb alineadors

Els alineadors invisibles són una opció cada cop més popular per corregir les dents apinyades sense ortodòncia tradicional. Entre els seus principals avantatges hi ha:

 • Són pràcticament invisibles, cosa que els fa estèticament atractius i discrets.
 • Són còmodes d’usar i no causen molèsties ni rascades a la boca.
 • Són removibles, permetent una millor higiene bucal i la possibilitat de retirar-los per menjar o raspallar-se les dents.
 • Estan fabricats a mida per adaptar-se perfectament a la forma de cada dent i aconseguir resultats precisos.

Diagnòstic professional i tractament personalitzat

Abans de començar un tractament d’ortodòncia invisible amb alineadors, és fonamental fer un diagnòstic professional. L’especialista avaluarà el cas de cada pacient i determinarà si aquesta opció és adequada segons el grau d’apinyament dental i altres factors rellevants.

Un cop realitzat el diagnòstic, es dissenyarà un pla de tractament personalitzat. S’utilitzaran tecnologies avançades, com ara escanejos digitals en 3D, per obtenir una imatge precisa de les dents i crear els alineadors a mida. Aquests s’aniran canviant cada cert temps, gradualment, per anar movent les dents i corregint-ne la posició.

Comparació amb altres mètodes

Els alineadors invisibles presenten diversos avantatges en comparació amb altres mètodes de correcció de dents apinyades.

 • A diferència dels brackets tradicionals, els alineadors són més estètics, ja que són pràcticament invisibles.
 • Comparats amb les caretes dentals, que només cobreixen la superfície de les dents, els alineadors permeten corregir la posició de les dents des de la seva arrel, aconseguint un resultat més durador.
 • En comparació amb altres aparells ortodòntics amovibles, com els brackets linguals, els alineadors invisibles són més còmodes i fàcils de netejar.

Altres opcions i tractaments sense ortodòncia

Existeixen alternatives per a corregir les dents apinyades sense recórrer a l’ortodòncia tradicional. A continuació, es presenten algunes opcions i tractaments que poden ser considerats:

Utilització de caretes dentals

En casos lleus o moderats d’apinyament dental, les caretes dentals poden ser una opció a considerar. Les caretes són làmines primes de porcellana o resina que s’adhereixen a la superfície de les dents, millorant la seva aparença i corregint lleument la seva posició. No obstant això, és important tenir en compte que les caretes no corregeixen el problema d’arrel i no són una alternativa principal per a tractar l’apinyament dental.

Dispositius i tractaments alternatius

A més de les caretes dentals, existeixen altres dispositius i tractaments que poden ajudar a corregir les dents apinyades sense recórrer a l’ortodòncia convencional. Algunes opcions inclouen:

 • Plaques d’expansió maxil·lar: Aquestes plaques s’utilitzen per a guanyar espai en el maxil·lar, permetent una millor alineació de les dents. El seu ús és més comú en nens i adolescents durant el creixement dental.
 • Tractament d’ortopèdia funcional: Es basa en l’ús d’aparells amovibles per a corregir problemes dentals i gosi-us. Aquests dispositius actuen sobre els músculs i ossos per a aconseguir una millor posició de les dents.
 • Interproximals o separadors interdentals: Són petits dispositius que es col·loquen entre les dents per a guanyar espai i permetre una millor alineació dental.

Recomanacions i cures després del tractament

Després de qualsevol tractament dental per a arreglar dents apinyades sense ortodòncia, és important seguir les indicacions de l’especialista i mantenir una bona higiene bucodental. Alguns consells i cures a tenir en compte són:

 • Utilitzar els retenidors indicats per l’especialista: Els retenidors fixos o amovibles són fonamentals per a evitar que les dents tornin a la seva posició original després del tractament.
 • Mantenir una adequada higiene bucal: Raspallar les dents almenys dues vegades al dia, utilitzar fil dental i col·lutori per a mantenir una bona salut oral.
 • Realitzar visites periòdiques al dentista: És important realitzar revisions regulars per a avaluar l’estat de les dents i assegurar-se que el tractament ha tingut els resultats desitjats.

Recomanacions de Dental Soto

En concloure el procés d’arreglar dents apinyades sense ortodòncia, és important tenir en compte algunes recomanacions per a garantir els resultats obtinguts. A continuació, es detallen aspectes clau que s’han de considerar:

Avaluació individualitzada de cada cas

Cada cas d’apinyament dental és únic i requereix d’una avaluació minuciosa i personalitzada per part d’un professional de la salut bucal. És fonamental considerar el grau d’apinyament i les necessitats específiques de cada pacient abans de decidir el tractament més adequat.

Preus dels tractaments i recomanacions

Els preus dels tractaments per a arreglar dents apinyades sense ortodòncia poden variar segons la complexitat del cas i altres factors. A més, és important seguir les recomanacions de l’especialista quant a la cura i manteniment dels resultats obtinguts.

Importància d’acudir a professionals de salut bucal

Per a assegurar resultats òptims i evitar complicacions per a arreglar dents apinyades sense ortodòncia, és fonamental acudir a professionals de la salut bucal amb experiència en el tractament de problemes dentals, com ortodoncistes i odontòlegs. En Dental Soto comptem amb especialistes amb els coneixements i eines necessàries per a brindar l’atenció adequada i garantir la salut dental a llarg termini.

Comparteix l'article a les xarxes socials!

TESTIMONIS

Qualitat i atenció de grans professionals amb anys d’experiència a un preu just.

Ampli equip de professionals, horari flexible i instal·lacions modernes

De tracte professional, per a nens i adults. Accepta Mútues. De moment tot correcte

HORARI

Dilluns a Divendres9:00 – 21:00

  937 211 456 – 665 280 780

Demana cita ara! Et truquem!

Tan aviat com puguem ens posarem en contacte per a concertar la teva visita a la nostra Clínica Dental a Sant Quirze del Vallès.