Com cuidar les dents de llet del meu fill: Guia pràctica

com-cuidar-les-dents-de-llet-del-meu-fill-guia-practica

Cuidar les dents de llet des de l’inici són fonamentals per a la salut dental dels nens. Netejar les genives després de cada menjar i usar un raspall de dents suau amb pasta dental amb fluor. A partir del primer any, és recomanable establir una rutina de raspallat dues vegades al dia. A més, limitar el consum d’aliments i begudes ensucrades, afavorir una alimentació equilibrada i rica en calci, i realitzar visites regulars al dentista són clau. Evitar el consum de tabac i alcohol també és important.

Per què és important cuidar les dents de llet del meu fill?

La cura de les dents de llet dels nostres fills és essencial per a garantir una bona salut bucal a llarg termini. Encara que aquestes dents són temporals, la seva cura adequada ofereix una sèrie de beneficis significatius tant per a la salut bucal actual com per a les dents permanents que vindran en el futur.

Beneficis a llarg termini per a la salut bucal

La cura adequada de les dents de llet estableix les bases per a una salut bucal òptima en el futur. Aquestes dents són importants per a la correcta masticació i pronunciació del nen, la qual cosa també contribueix al desenvolupament adequat de la parla. A més, les dents de llet ajuden al manteniment de l’espai necessari per a les dents permanents, evitant possibles problemes d’apinyament dental.

Prevenció de càries en les dents permanents

Cuidar les dents de llet ajuda a prevenir l’aparició de càries en les dents permanents. Si les dents de llet s’infecten o es perden prematurament a causa de la càries, pot haver-hi complicacions en el desenvolupament de les dents permanents. A més, la presència de càries en les dents de llet augmenta el risc de càries en les dents permanents que estan en procés d’erupció o encara no han sortit.

Cures bucals des del naixement fins a l’aparició de les primeres dents de llet

Les cures bucals des del naixement són fonamentals per a promoure una bona salut bucal en els nens. Fins i tot abans que apareguin les primeres dents de llet, és important mantenir una higiene adequada de les genives després de cada menjar.

Netejar les genives després de cada menjar

Després d’alimentar al bebè, es recomana netejar les genives amb una tovalloleta o gasa neta i humida. Això ajuda a remoure els residus d’aliments i evita l’acumulació de bacteris en la boca.

Ús de raspall de dents de truges suaus i pasta dental amb fluor

Quan les dents de llet comencen a aparèixer, és moment de canviar a un raspall de dents de truges suaus. S’ha d’utilitzar una petita quantitat de pasta dental amb fluor, de la grandària d’un gra d’arròs. El fluor ajuda a enfortir les dents i prevenir l’aparició de càries.

És important recordar que en aquesta etapa, la supervisió d’un adult és necessària per a assegurar-se que es realitzi adequadament la neteja dental i per a evitar que el nen s’empassi la pasta dental.

Rutina de raspallat i cura bucal adequada a partir del primer any de vida

Establiment d’una rutina de raspallat dues vegades al dia

Una vegada que el nen compleix el seu primer any de vida, és important començar a establir una rutina regular de raspallat dental. Això ajudarà a ensenyar-li la importància de cuidar les seves dents i desenvolupar bons hàbits d’higiene bucal. Es recomana realitzar el raspallat dues vegades al dia, preferiblement després del desdejuni i abans de ficar-se al llit.

Per al raspallat, és recomanable utilitzar un raspall de dents de truges suaus i una petita quantitat de pasta dental amb fluor de la grandària d’un gra d’arròs. Això proporcionarà una neteja efectiva sense danyar les genives sensibles del nen. És important recordar supervisar i ajudar al nen durant el raspallat fins que tingui la destresa suficient per a fer-ho ell mateix de manera adequada.

En raspallar, s’ha de prestar especial atenció a totes les superfícies de les dents, tant la part frontal com la posterior. Realitzar moviments suaus i circulars per a eliminar la placa i les restes d’aliments. A més, no oblidis raspallar la llengua, ja que també alberga bacteris que poden causar mal alè i altres complicacions bucals.

Cures abans de l’hora de ficar-se al llit

Abans de l’hora de ficar-se al llit, és important seguir cures addicionals per a mantenir les dents del teu fill sans i prevenir l’aparició de càries. Després del raspallat, evita donar-li aliments o begudes, especialment aquells que siguin ensucrats o àcids que puguin atacar l’esmalt dental durant la nit.

A més, és recomanable evitar que el nen s’adormi amb un biberó de fórmula o llet, ja que això pot deixar sucres en les dents durant la nit i afavorir el desenvolupament de càries. Si el nen necessita un biberó per a dormir, se suggereix omplir-lo amb aigua en lloc de líquids ensucrats.

Crear una rutina abans de ficar-se al llit que inclogui el raspallat de dents, llegir un llibre i després anar al llit a la mateixa hora, ajudarà a establir hàbits saludables de somni i cura bucal.

Alimentació i hàbits que promouen la salut bucal en els nens

Una alimentació adequada i hàbits saludables són fonamentals per a promoure la salut bucal en els nens en la seva etapa de dents de llet. A continuació, es presenten alguns consells per a limitar el consum d’aliments i begudes ensucrades, i fomentar una alimentació equilibrada i rica en calci, que contribuiran a mantenir unes dents sanes:

Limitar el consum d’aliments i begudes ensucrades

 • Evitar o reduir al màxim el consum de refrescos ensucrats i sucs envasats, optant per aigua o infusions sense sucre.
 • Limitar el consum de dolços, caramels, xocolates i altres aliments amb alt contingut de sucre.
 • Evitar els aliments processats que solen contenir altes quantitats de sucre afegida.
 • Substituir els snacks ensucrats per opcions més saludables, com a fruites fresques o fruita seca.

Afavorir una alimentació equilibrada i rica en calci

Una dieta equilibrada i variada és essencial per a la salut bucal dels nens. Assegurar-se d’incloure els següents aliments en la seva alimentació:

 • Fruites i verdures fresques, que no sols són riques en nutrients, sinó que també ajuden a eliminar les restes de menjar i estimulen la producció de saliva, que protegeix les dents.
 • Aliments rics en calci, com la llet, el formatge i el iogurt, que enforteixen les dents i contribueixen al desenvolupament d’una dentadura saludable.
 • Carns magres, peix, ous i llegums, que són fonts de proteïnes necessàries per al desenvolupament saludable de les dents i genives.
 • Alvocat, nous i llavors, que són aliments rics en greixos saludables que contribueixen a la formació i manteniment dels teixits bucals.

Mantenir una alimentació equilibrada i limitar el consum d’aliments ensucrats és clau per a prevenir la formació de càries i mantenir una bona salut bucal en els nens des de primerenca edat.

Importància de les visites regulars al dentista

Les visites regulars al dentista són fonamentals per a mantenir una bona salut bucal en els nens. Durant aquestes visites, el dentista pot avaluar l’estat dental del nen, identificar qualsevol problema primerenc i proporcionar els consells necessaris per a una cura bucal adequada.

Primera visita al dentista abans del primer aniversari

És recomanable que el nen realitzi la seva primera visita al dentista abans de complir el seu primer any de vida. Durant aquesta visita, el dentista podrà examinar la boca del nen, verificar el correcte desenvolupament de les dents de llet i avaluar la salut bucal en general. A més, el dentista brindarà orientació específica sobre com cuidar les dents de llet i promoure una bona higiene bucal des de l’inici. Aquesta visita primerenca també ajuda al fet que el nen es familiaritzi amb l’entorn dental i contribueix a establir una relació de confiança amb el dentista.

Consells i revisions de rutina per part del dentista

A més de la primera visita, és important que el nen acudeixi a revisions regulars amb el dentista. Durant aquestes visites de rutina, el dentista realitzarà neteges professionals, revisarà l’evolució de les dents de llet i avaluarà l’aparició de possibles problemes, com a càries o maloclusions. També proporcionarà consells específics per a la cura bucal del nen, com a tècniques de raspallat adequades, ús de fil dental i recomanacions sobre alimentació i hàbits saludables. Aquestes revisions periòdiques permeten detectar i abordar qualsevol problema dental de manera primerenca, evitant complicacions futures i promovent una bona salut bucal a llarg termini.

Evitar el consum de tabac i alcohol en nens

El consum de tabac i alcohol en nens té un impacte negatiu en la seva salut bucal. És fonamental conscienciar sobre els riscos associats i promoure un entorn lliure de fum i alcohol.

Impacte negatiu del tabac i l’alcohol en la salut bucal

El tabac i l’alcohol poden provocar danys significatius en les dents i genives dels nens. Fumar durant l’embaràs augmenta el risc de problemes dentals en els nens, com a dents deformis, mal alè i major susceptibilitat a les malalties de les genives.

Així mateix, el consum d’alcohol en excés pot afectar la salut bucal dels nens. L’alcohol pot desgastar l’esmalt dental, augmentant la sensibilitat i l’aparició de càries.

Promoció d’un entorn lliure de fum i alcohol

És fonamental crear un entorn lliure de fum i alcohol per a protegir la salut bucal dels nens. S’han d’establir normes clares en la llar i en els espais públics per a evitar l’exposició al fum del tabac i al consum d’alcohol prop dels nens.

A més, és important educar als nens sobre els riscos del tabac i l’alcohol per a la seva salut bucal i fomentar estils de vida saludables. Promoure el diàleg obert i proporcionar informació adequada els ajudarà a entendre els perills i a prendre decisions informades sobre la seva salut bucal.

 • Evitar fumar o consumir alcohol davant dels nens
 • Crear espais lliures de fum en la llar i en llocs públics
 • Educar als nens sobre els riscos del tabac i l’alcohol per a la salut bucal
 • Fomentar hàbits saludables i estils de vida lliures de tabac i alcohol

Esperem que amb aquesta guia sobre el cuidar les dents de llet del teu fill, t’hagi servit d’ajuda per a guiar-te en els primers passos de la salut bucodental. Si tens algun dubte, pots contactar amb nosaltres i estarem encantats d’ajudar-te.

Comparteix l'article a les xarxes socials!

TESTIMONIS

Qualitat i atenció de grans professionals amb anys d’experiència a un preu just.

Ampli equip de professionals, horari flexible i instal·lacions modernes

De tracte professional, per a nens i adults. Accepta Mútues. De moment tot correcte

HORARI

Dilluns a Divendres9:00 – 21:00

  937 211 456 – 665 280 780

Demana cita ara! Et truquem!

Tan aviat com puguem ens posarem en contacte per a concertar la teva visita a la nostra Clínica Dental a Sant Quirze del Vallès.