Halitosi: causes, consells i tractament

halitosi-causes-consells-i-tractament-clinica-dental-soto-sant-quirze-del-valles

Què és la halitosi?

La halitosi és un terme mèdic per a descriure el mal alè. És una condició en la qual una persona té una olor desagradable en el seu alè, sovint causat per l’acumulació de bacteris en la boca o problemes de salut subjacents.

Pot ser temporal o crònica, i pot ser causada per una varietat de factors, com la higiene oral deficient, les malalties periodontals, les infeccions de les genives, el tabaquisme, el consum excessiu d’alcohol, la mala digestió i algunes malalties mèdiques.

És important tractar i prevenir l’alè pudent per a millorar la salut oral i evitar problemes socials i de relacions personals.

Tipus de halitosi

Existeixen diversos tipus de halitosi, cadascun amb causes i tractaments diferents:

 1. Halitosi oral: És el tipus més comú i es deu a l’acumulació de placa bacteriana i carrall en les dents i la llengua. Pot ser previngut i tractat amb una bona higiene oral, incloent raspallat i col·lutori regular.
 2. Halitosi d’origen sistèmic: És causada per malalties o condicions mèdiques subjacents, com a diabetis, reflux gàstric, malaltia hepàtica i renal. Es tracta tractant la malaltia subjacent.
 3. Halitosi psicogènica: És causada per problemes psicològics o trastorns mentals, com a ansietat o depressió. Es tracta amb teràpia conductual i psicològica.
 4. Halitosi alimentària: És causada pel consum d’uns certs aliments, com a all, ceba i alcohol. La halitosi alimentària és temporal i desapareix després d’unes hores.
 5. Halitosi xerostomía: És causada per la falta de producció de saliva. La halitosis xerostomía es tracta amb l’ús de pastilles de saliva artificial o medicaments per a augmentar la producció de saliva.

Causes del mal alè

Les causes comunes de la halitosi inclouen:

 1. Higiene oral deficient: L’acumulació de placa bacteriana i carrall en les dents i la llengua és la causa més comuna de halitosi.
 2. Malalties periodontals: Les malalties de les genives, com la gingivitis i la periodontitis, poden causar halitosi a causa de l’acumulació de bacteris i la inflamació de les genives.
 3. Tabaquisme: El tabaquisme pot causar halitosi a causa de l’olor del tabac i el fum en la boca.
 4. Consum excessiu d’alcohol: El consum excessiu d’alcohol pot causar halitosi a causa de la deshidratació de la boca i l’acumulació de bacteris.
 5. Mala digestió: La mala digestió pot causar halitosi a causa de l’alliberament de gasos amb mala olor en el sistema digestiu.
 6. Malalties mèdiques: Algunes malalties mèdiques, com a diabetis, reflux gàstric, malaltia hepàtica i renal, també poden causar halitosi.
 7. Alimentació: El consum d’uns certs aliments, com a all, ceba i alcohol, pot causar halitosi temporalment.
 8. Xerostomía: La falta de producció de saliva pot causar halitosi a causa de l’acumulació de bacteris en la boca.

És important assenyalar que en alguns casos, el mal alè pot ser causat per una combinació de diversos factors. És important consultar amb un dentista o metge per a determinar la causa exacta i rebre un tractament adequat.

Consells per a evitar l’alè amb mala olor

Alguns consells per a evitar la halitosi inclouen:

 1. Raspallat i ús de fil dental regular: Assegurar-se de raspallar les dents almenys dues vegades al dia i usar fil dental diàriament ajuda a eliminar la placa bacteriana i el carrall.
 2. Col·lutori: Utilitzar un col·lutori ajuda a matar els bacteris i reduir la mala olor en la boca.
 3. Neteja de llengua: Usar un raspall de llengua o un netejador de llengua específic per a eliminar els bacteris i l’acumulació de cèl·lules mortes en la llengua.
 4. Consum d’aigua: Beure suficient aigua ajuda a mantenir la boca hidratada i a reduir l’acumulació de bacteris.
 5. Evitar tabac i alcohol: Evitar el tabaquisme i el consum excessiu d’alcohol pot ajudar a reduir la mala olor en la boca.
 6. Menjar una dieta saludable: Consumir una dieta saludable rica en fruites i verdures ajuda a mantenir la salut general de la boca.
 7. Consultar a un dentista regularment: És important visitar a un dentista regularment per a detectar i tractar qualsevol problema de salut oral, incloent-hi la halitosi.
 8. Tractar malalties subjacents: Si se sospita d’una malaltia subjacent, és important consultar a un metge per a rebre un diagnòstic i tractament adequat.

Tractaments per a evitar la halitosi

Els tractaments per a evitar la halitosi varien depenent de la causa subjacent, però alguns exemples inclouen:

 1. Higiene oral: El raspallat i l’ús de fil dental regular, així com l’ús de col·lutoris i la neteja de la llengua, són fonamentals per a mantenir una bona salut oral i prevenir la halitosis.
 2. Tractament de malalties periodontals: Si es té una malaltia periodontal, és important tractar-la per a reduir l’acumulació de bacteris i la inflamació de les genives.
 3. Deixar de fumar: Deixar de fumar pot ajudar a reduir la mala olor en la boca i millorar la salut general de la boca.
 4. Reduir el consum d’alcohol: Reduir el consum d’alcohol pot ajudar a reduir la mala olor en la boca i millorar la salut general de la boca.
 5. Tractament de malalties mèdiques subjacents: Si se sospita d’una malaltia mèdica subjacent, és important tractar-la per a reduir el mal alè.
 6. Tractament de xerostomía: Si es té xerostomía, és important tractar-ho amb pastilles de saliva artificial o medicaments per a augmentar la producció de saliva
 7. Teràpia conductual i psicològica: Si es creu que la halitosis és causada per problemes psicològics o trastorns mentals, és important buscar ajuda professional per a tractar aquests problemes.

La prevenció de la halitosi és essencial per a millorar la salut oral i evitar problemes socials i de relacions personals. Consultar a un dentista o metge: És important consultar a un dentista o metge si es té mal alè persistent per a determinar la causa exacta i rebre un tractament adequat.

Comparteix l'article a les xarxes socials!

TESTIMONIS

Qualitat i atenció de grans professionals amb anys d’experiència a un preu just.

Ampli equip de professionals, horari flexible i instal·lacions modernes

De tracte professional, per a nens i adults. Accepta Mútues. De moment tot correcte

HORARI

Dilluns a Divendres9:00 – 21:00

  937 211 456 – 665 280 780

Demana cita ara! Et truquem!

Tan aviat com puguem ens posarem en contacte per a concertar la teva visita a la nostra Clínica Dental a Sant Quirze del Vallès.