Noms de les Dents: Una guia completa per a conèixer les parts del teu somriure

noms-de-les-dents-una-guia-completa-per-a-coneixer-les-parts-del-teu-somriure

Si alguna vegada t’has preguntat com es diuen les diferents dents en la teva boca o si estàs interessat a aprendre més sobre l’anatomia dental, has arribat al lloc indicat. En aquest article, explorarem els noms de les dents i et proporcionarem una guia completa sobre les diferents parts que componen el teu somriure. Des de les dents incisives fins als molars, descobriràs com cadascun d’ells juga un paper fonamental en la teva salut bucal. Així que prepara’t per a submergir-te en el fascinant món dels noms de les dents!

Tipus de Dents

Incisives

Els incisius són les dents frontals i més visibles en la boca. Hi ha un total de vuit incisius, quatre en la part superior i quatre en la part inferior. Aquestes dents són esmolades i s’utilitzen per a tallar els aliments en trossos més petits.

Canins

Els canins, també coneguts com a ullals, són les dents punxegudes i còniques que es troben al costat dels incisius. Tant en la part superior com en la inferior, hi ha un total de quatre canins. La seva forma punxeguda els fa ideals per a estripar els aliments.

Premolars

Els premolars, també anomenats bicúspides, es troben just després dels canins. Hi ha un total de vuit premolars en la boca, dues en cada quadrant. Aquestes dents tenen una superfície plana i s’utilitzen per a triturar i moldre els aliments.

Molars

Els molars són les dents més grans i fortes en la boca. Es troben en la part posterior de la boca i s’utilitzen per a moldre i triturar els aliments. Hi ha un total de dotze molars, tres en cada quadrant.

Estructura d’una Dent

Cada dent té diverses parts que treballen en conjunt per a realitzar la seva funció. A continuació, es descriuen les diferents parts d’una dent:

Corona

La corona és la part visible de la dent que sobresurt de les genives. És la part que podem veure quan somriem.

Esmalt

L’esmalt és la capa més externa i dura de la dent. Protegeix la dentina i la polpa dels estímuls externs i els bacteris.

Dentina

La dentina es troba sota l’esmalt i és una capa més suau i sensible. Conté milers de tubs microscòpics anomenats túbuls dentinals que transmeten les sensacions al nervi dental.

Polpa

La polpa és el centre de la dent i conté els vasos sanguinis i els nervis. És responsable de mantenir la dent viva i saludable.

Arrel

L’arrel de la dent es troba sota les genives i se subjecta a l’os de la mandíbula o el maxil·lar. Proporciona estabilitat a la dent i permet la transferència de força durant la masticació.

Ciment

El ciment és el teixit que recobreix l’arrel de la dent. Ajuda a protegir l’arrel i s’adhereix a les fibres que ho sostenen en el seu lloc.

Dentició Decídua i Permanent

Durant el nostre creixement, experimentem dos tipus de dentició: la decídua i la permanent. La dentició decídua, també coneguda com a dentició de llet, es refereix a les dents que apareixen en la infància. A mesura que creixem, aquestes dents són reemplaçades per les dents permanents.

Funcions de les Dents

Les dents exerceixen diverses funcions essencials en la nostra vida diària:

 1. Masticació: Les dents ens permeten triturar i mastegar els aliments per a facilitar la digestió.
 2. Parla: Les dents juguen un paper crucial en la pronunciació dels sons i la parla clara.
 3. Estètica: Un somriure saludable i unes dents ben alineades milloren l’aparença i la confiança.
 4. Estructura facial: Les dents contribueixen a l’estructura i el suport facial adequats.

Cura i Manteniment de les Dents

Per a mantenir un somriure saludable, és important cuidar i mantenir les nostres dents adequadament. Aquí hi ha algunes pràctiques recomanades:

 • Raspallat regular: Raspalla les teves dents almenys dues vegades al dia amb un raspall de dents suau i pasta dental amb fluor.
 • Ús de fil dental: Utilitza fil dental diàriament per a netejar entre les dents i eliminar la placa dental.
 • Visites al dentista: Programa visites regulars al dentista per a exàmens dentals i neteges professionals.
 • Dieta saludable: Mantingues una dieta equilibrada i limita el consum d’aliments i begudes ensucrades.
 • Evita el tabac: El tabac pot causar problemes greus de salut bucal, com a malalties de les genives i càncer oral.

Problemes comuns de les dents

Encara que les nostres dents són fortes, poden enfrontar diversos problemes. Aquí es presenten alguns problemes dentals comuns:

Càries Dental

Les càries són forats o cavitats que es formen en les dents a causa de la descomposició de l’esmalt dental. Poden causar dolor i sensibilitat.

Malaltia de les Genives

La malaltia de les genives, també coneguda com a malaltia periodontal, és una infecció bacteriana que afecta les genives i els teixits que sostenen les dents. Pot portar a la pèrdua de dents si no es tracta.

Sensibilitat Dental

La sensibilitat dental es produeix quan les dents reaccionen a estímuls com a aliments freds o calents, causant dolor o malestar.

Maloclusió

La maloclusió es refereix a problemes d’alineació de les dents, com les dents tortes, apinyats o amb una mossegada incorrecta. Pot afectar la funció masticatòria i l’estètica.

Pèrdua de Dents

La pèrdua de dents pot ocórrer a causa de càries avançades, malaltia de les genives o lesions. Les dents perdudes poden afectar la masticació i l’aparença facial.

Curiositats sobre els noms de les dents

Aquí tens algunes curiositats interessants sobre els noms de les dents:

 1. Els noms de les dents en llatí s’utilitzen a tot el món per a una millor comprensió i comunicació en el camp de l’odontologia.
 2. Les dents també es poden identificar mitjançant un sistema de numeració anomenat sistema de FDI (Fédération Dentaire Internationale).
 3. Les dents de llet reben noms similars a les dents permanents, però se’ls agrega el prefix “deciduo” per a distingir-los.
 4. Els noms de les dents poden variar segons la regió i el país. Alguns països poden tenir termes locals o col·loquials per a referir-se a les dents.

Les dents són estructures fonamentals per a la nostra salut bucal i benestar general. Conèixer els noms de les dents i comprendre la seva anatomia ens ajuda a cuidar-los adequadament i mantenir un somriure saludable. Recorda practicar una bona higiene bucal, visitar regularment al dentista i estar atent a qualsevol problema dental. Cuida de les teves dents i gaudeix d’un somriure radiant!

Preguntes Freqüents

1. Quantes dents incisives tenim? En total, tenim vuit dents incisives, quatre en la part superior i quatre en la part inferior.

2. Quina és la funció de les dents premolars? Les dents premolars s’utilitzen per a triturar i moldre els aliments abans de ser empassats.

3. Què és la polpa dental? La polpa dental és la part interna de la dent que conté els vasos sanguinis i els nervis.

4. Quins són els problemes dentals més comuns? Alguns problemes dentals comuns inclouen les càries, la malaltia de les genives i la sensibilitat dental.

5. Com puc cuidar adequadament les meves dents? Raspallar-se les dents regularment, usar fil dental, visitar al dentista i tenir una dieta saludable són pràctiques clau per a la cura dental adequada.

Comparteix l'article a les xarxes socials!

TESTIMONIS

Qualitat i atenció de grans professionals amb anys d’experiència a un preu just.

Ampli equip de professionals, horari flexible i instal·lacions modernes

De tracte professional, per a nens i adults. Accepta Mútues. De moment tot correcte

HORARI

Dilluns a Divendres9:00 – 21:00

  937 211 456 – 665 280 780

Demana cita ara! Et truquem!

Tan aviat com puguem ens posarem en contacte per a concertar la teva visita a la nostra Clínica Dental a Sant Quirze del Vallès.