Ortodòncia infantil: A quina edat començar?

ortodoncia-infantil-clinica-dental-soto-sant-quirze-del-valles

Els pares es fan moltes preguntes relacionades amb la salut dental dels seus fills. Quan haig de portar-ho al dentista per primera vegada? Quins hàbits de la infància haig de detectar a temps per a evitar complicacions? Si es requereixen aparells ortopèdics, a quina edat es recomana i quin tipus d’ortodòncia per a nens és millor per a la seva edat?

Molts temes relacionats marquen l’inici de la cura, present i futur de les dents dels nostres sers estimats. Els repassarem d’un en un.

Quan es recomana portar al meu fill al dentista per primera vegada?

És una pregunta del milió de dòlars, igual d’important. Aquest és el que més interessa a la gent, per la qual cosa comencem amb ell.

Segons la Societat Espanyola de Odontopediatría (SEOP), la primera visita al dentista ha de tenir lloc quan a un bebè li surt la primera dent, al voltant dels sis mesos.

Quant a la primera revisió per part del ortodoncista, tal com apunta la SEOP, als sis anys, encara que a primera vista el creixement de les dents sembla normal. Més endavant explicaré per què aquesta edat és tan important en el desenvolupament de la dentició a les cases més petites.

De fet, a Clínica Dental Soto som especialistes en odontopediatría a Sant Quirze del Vallès, i també comptem amb un servei de odontopediatría, perquè la salut bucodental del teu fill estigui sempre en el seu millor moment.

Quins hàbits infantils hem de detectar al principi de la fase de creixement de les dents?

Els hàbits són comportaments que un nen fa repetidament sense adonar-se. Alguns d’aquests poden ser incorrectes, alterant així la posició de les dents i el correcte desenvolupament del maxil·lar i la mandíbula.

És important detectar i tractar a temps per a evitar conseqüències en aquest sentit.

Quina és la primera etapa de l’ortodòncia en nens?

La primera etapa de l’ortodòncia pediàtrica és el tractament aplicat als nens, dirigit a corregir hàbits i problemes esquelètics. Això és per a evitar complicacions que impedeixin el creixement adequat de les dents o el creixement ossi en coordinació i benestar.

És important corregir-los durant el creixement perquè sense creixement és difícil tractar els problemes en els ossos.

Quins canvis indiquen que és necessari un tractament d’ortodòncia en nens?

Si nota que el seu fill no té suficient espai per a les dents, té la barbeta inclinada cap a un costat, està massa cap endarrere o cap endavant, té una mandíbula superior estreta, respira per la boca o es xucla el dit, és temps per a considerar el tractament d’ortodòncia.

Quina és l’edat recomanada per a començar amb l’ortodòncia infantil?

Si hi ha algun d’aquests canvis oclusales o d’alineació, un ortodoncista pediàtric recomanarà el tractament. Com vaig esmentar anteriorment, corregir aquests problemes durant la fase de creixement és crucial, per la qual cosa a partir dels sis anys es pot començar amb l’ortodòncia infantil.

Diem que els sis anys és una edat crítica perquè el nen es troba en una etapa anomenada dentició mixta (dels sis als dotze anys).

En aquesta etapa, les dents temporals coexisteixen amb les dents permanents, després de la qual cosa la primera dent serà reemplaçat per la segona dent.

De fet, el temporal té una tasca molt important, i és la de salvar o conservar l’espai que acabarà ocupant.

Tipus d’ortodòncia en nens

Depenent de la maloclusió del nen, hem trobat dos tipus d’ortodòncia infantil. Nosaltres mirem a:

  • Ortodòncia removible (retirada i col·locació de aparatología). Aquests dispositius s’utilitzen en nens de sis anys que encara es troben en l’etapa de dentició mixta (coexistència de dents temporals i permanents). Consisteix en làmines acríliques que es fixen a l’arcada dentària amb petits ganxos. Com són desmuntables, els més petits es familiaritzaran ràpidament amb ells. Aquest tipus d’ortodòncia pediàtrica s’utilitza durant diverses hores al dia, segons les indicacions del ortodoncista. La seva eficàcia és proporcional al temps d’ús.
  • Ortodòncia fixa (brackets tradicionals). En aquest cas, els brackets s’utilitzen quan les dents temporals han estat reemplaçats per dents permanents al voltant dels dotze anys. En ortodòncia fixa disposem de diversos tipus de brackets, els brackets ceràmics i els clàssics brackets metàl·lics.

Ortodòncia invisible o Invisalign en nens?

Això és una cosa que ens pregunten molt en consulta i els papàs/mamàs ho demanden cada vegada més. Per descomptat que sí pels seus múltiples avantatges! Amb els alineadors transparents evitem urgències, els nens estan més còmodes i s’adapten molt més ràpid ja que no tenim ganchitos, ni contacte amb el paladar.

La higiene és molt més senzilla i ens permet parlar qualsevol idioma i practicar qualsevol esport. Gairebé res!

Comparteix l'article a les xarxes socials!

TESTIMONIS

Qualitat i atenció de grans professionals amb anys d’experiència a un preu just.

Ampli equip de professionals, horari flexible i instal·lacions modernes

De tracte professional, per a nens i adults. Accepta Mútues. De moment tot correcte

HORARI

Dilluns a Divendres9:00 – 21:00

  937 211 456 – 665 280 780

Demana cita ara! Et truquem!

Tan aviat com puguem ens posarem en contacte per a concertar la teva visita a la nostra Clínica Dental a Sant Quirze del Vallès.