Caries en la infància

caries-dental-en-la-infancia

La càries dental és actualment la malaltia crònica més freqüent en la infància, sobretot en nens i nenes a Espanya. Aquesta patologia afecta a la salut general, provocant dolor intens, infeccions i fins i tot disminució en el desenvolupament físic i la capacitat d’aprenentatge. A més, un nen/al fet que tingui càries en les seves dents de llet té moltes probabilitats d’arrossegar aquests problemes durant la vida adulta. Avui t’expliquem quines són les principals causes de les càries perquè les tinguis en compte i així evitar que es comenci a tenir-les des de molt petit/a.

Causes principals de la càries

Dèficit i hàbits incorrectes en la lactància materna

Encara que la lactància materna tingui molts avantatges nutricionals i psicològics, el desenvolupament de mals hàbits eleva el risc que el nen sofreixi complicacions bucodentals, com les càries. La falta de lactància materna o un període curt i insuficient d’ella, pot comportar alteracions dentals i maxil·lars.

Encara així, a partir de l’aparició de les primeres dents, no és recomanable que es prengui llet materna durant el somni. Si el nen o nena s’adorm durant una presa, s’ha d’interrompre la mateixa o, en tot cas, rentar-li les dents després de la ingesta, ja que durant el somni els factors protectors de la saliva es troben reduïts.

Ús molt prolongat del biberó

A partir del primer any de vida, s’ha d’anar abandonant progressivament l’ús del biberó i començar a mastegar, de manera que quan s’arribi als 18 mesos d’edat, es pugui rebutjar per complet. L’ús excessiu del biberó més enllà de l’edat recomanada afavoreix l’aparició d’un patró de succió infantil, la qual cosa pot desencadenar en la deglució atípica, una variant alimentària causada per la ruptura en la coordinació de moviments musculars facials que origina malformacions dentomaxilares.

Ús del xumet més enllà de l’edat recomanada

El xumet pot utilitzar-se, com a màxim, fins als dos anys d’edat, encara que el més recomanable és abandonar aquest hàbit entre els 12 i els 18 mesos de vida. L’alteració en la posició de la llengua que comporta aquest hàbit pot portar complicacions que hauran de ser tractades per un odontopediatra.

Transmissió de bacteris

Alguns hàbits per part de mares, pares i cuidadors afavoreixen la transmissió de bacteris que poden comportar al desenvolupament de càries. És recomanable, durant els primers anys de vida del nen, procurar no realitzar determinats hàbits per a evitar la transmissió de bacteris, com compartir raspalls de dents, culleres o altres utensilis que el nen/a se porti normalment a la boca, bufar el menjar o netejar el xumet amb saliva.

Alimentació

El desenvolupament de càries durant la infància està directament relacionat amb el consum de sucres i carbohidrats. És aconsellable evitar, en certa manera, els sucres refinats durant els dos primers anys de vida, com a galetes, brioixeria, snacks o refrescos. Les recomanacions d’una dieta saludable a nivell nutricional coincideixen amb les d’una dieta que afavoreixi la salut oral, per al que cal reduir el consum de sucres i fomentar la ingesta de fruites, verdures i altres aliments sans.

Si tens qualsevol dubte sobre les càries i creus que necessites ajuda o consell, visita’ns sense cap mena de compromís. Ens trobaràs en Carrer Sant Jaume 10, Sant Quirze del Vallès.

Comparteix l'article a les xarxes socials!

TESTIMONIS

Qualitat i atenció de grans professionals amb anys d’experiència a un preu just.

Ampli equip de professionals, horari flexible i instal·lacions modernes

De tracte professional, per a nens i adults. Accepta Mútues. De moment tot correcte

HORARI

Dilluns a Divendres9:00 – 21:00

  937 211 456 – 665 280 780

Demana cita ara! Et truquem!

Tan aviat com puguem ens posarem en contacte per a concertar la teva visita a la nostra Clínica Dental a Sant Quirze del Vallès.