La periodontitis podria relacionar-se amb la gravetat de la Covid

la-periodontitis-podria-relacionarse-amb-la-covid-clinica-dental-soto

La higiene dental seria un factor important en la prevenció de Covid o el seu desenvolupament en casos més complexos.

Segons un estudi realitzat a Qatar, la periodontitis és una infecció de les genives greu associada amb casos greus de Covid.
Diversos experts han publicat articles advertint d’aquesta possibilitat, però aquest és el primer estudi que obté dades específiques.

L’equip de recerca està dirigit per Faleh Tamini de la Universitat de Qatar a Doha. Ha estat publicat en el“Journal of Clinical Periodontology”. L’autor va utilitzar el sistema de registre de salut electrònic per a trobar casos de Covid entre febrer i juliol de 2020. D’una banda, van considerar casos greus que van requerir ventilació assistida o van ingressar en UCI o van acabar per la defunció del pacient.

Es van registrar un total de 568 participants. Els resultats mostren que més del 80% dels pacients amb complicacions de Covid pateixen periodontitis. En contrast, el grup de control només tenia el 43%. Les persones amb periodontitis també tenen nivells sanguinis més alts de biomarcadores, com el dímer D, un producte de degradació que apareix quan es trenca un trombe, i la proteïna C reactiva (PCR), que pot usar-se com un indicador de Covid greu.

Higiene dental per a prevenir la periodontitis

La periodontitis o malaltia de les genives és una infecció que danya els teixits tous. Si no es tracta, pot afectar l’os que sosté la dent o caure la dent.

És una de les malalties més prevalents del món, cosa que significa que la proporció de persones que la pateix és major. La prevenció inclou una bona higiene bucal, raspallar-se les dents dues vegades al dia, usar fil dental i una neteja i revisió periòdiques.

Tant la periodontitis com la Covid s’associen a grans processos inflamatoris, la qual cosa permet plantejar hipòtesis sobre la possible relació entre les dues malalties.

Al novembre, un metge de la Universitat Autònoma de Baixa Califòrnia, Mèxic, va suggerir aquest enllaç en la revista Medical Hypotheses.

Van assenyalar que la periodontitis i la Covid estan relacionades amb diversos factors de risc i comorbilidades (dos o més malalties al mateix temps): diabetis, obesitat, hipertensió arterial, edat, etc.

Creuen que la inflamació i la desnutrició (desequilibri de la flora intestinal) també estan relacionades amb aquestes dues malalties. Per tant, creuen que la periodontitis és un indicador de la possibilitat de Covid greu.

Mecanismes

Els articles posteriors ja han proposat mecanismes específics. Al desembre, un equip japonès dirigit per Yuwa Takahashi va publicar un article en el Journal of Stomatology, en el qual afirmava que els bacteris relacionats amb la periodontitis estan relacionades amb malalties respiratòries com la pneumònia i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

També van explicar que la inhalació d’aquests bacteris indueix l’expressió de la proteïna ACE2, el receptor que utilitza el coronavirus per a envair les cèl·lules i la producció de citocines. De fet, un dels factors agreujants de Covid és la cascada de reaccions de citocines.

Per tot això, van concloure que una higiene dental insuficient empitjorarà la condició de Covid i, per contra, els bons hàbits operatius reduiran el risc de malalties.

Finalment, van assenyalar que si les persones hospitalitzades per Covid presten menys atenció a la higiene i els exàmens bucals, la malaltia pot empitjorar.

Una suposició avalada ara amb resultats

Finalment, Rubén Aquino-Martínez, investigador independent a Rochester, als Estats Units, i Scarlette Hernández-Vigueras, de la Universitat Austral de Xile, publicaven al gener, al Journal of Clinical Medicine, un article en què anaven més enllà en els possibles mecanismes.

Van explicar que una vegada que el teixit pulmonar sigui colonitzat pel bacteri periodontitis, es produirà un mal permanent i s’accelerarà la senescència cel·lular. Això ajudarà a la replicació del SARS-CoV-2.

Amb base en aquesta hipòtesi, van revisar diversos estudis per a desenvolupar aquest possible mecanisme i van concloure que la propagació del bacteri de la periodontitis en el tracte respiratori baix pot crear condicions favorables per a una infecció greu per Covid. Van agregar que la saliva pot ser un reservorio per a aquests bacteris i el coronavirus SARS-CoV-2.

En tots aquests articles, els elements teòrics són oberts i debatuts. Per contra, l’estudi realitzat a Qatar va proporcionar dades per a dos grups de pacients.

Els autors reconeixen que el seu estudi té unes certes limitacions, però van concloure que la periodontitis pot ser un factor que causa Covid greu. És per això que emfatitzen la importància del control en el marc de la “prevenció i fins i tot el maneig de les complicacions de Covid“.

Comparteix l'article a les xarxes socials!

TESTIMONIS

Qualitat i atenció de grans professionals amb anys d’experiència a un preu just.

Ampli equip de professionals, horari flexible i instal·lacions modernes

De tracte professional, per a nens i adults. Accepta Mútues. De moment tot correcte

HORARI

Dilluns a Divendres9:00 – 21:00

  937 211 456 – 665 280 780

Demana cita ara! Et truquem!

Tan aviat com puguem ens posarem en contacte per a concertar la teva visita a la nostra Clínica Dental a Sant Quirze del Vallès.