Mossegar-se la llengua accidentalment és una cosa que està fora del control del pacient, però sovint condueix a problemes de salut. Quina és la raó d’aquest fenomen? La masticació és un procés summament complex, i moltes vegades les persones desconeixen l’acció de la llengua en empassar els aliments. Aquests moviments i reflexos instintius de la llengua expliquen en part fenòmens com la mossegada involuntària de la llengua.
Els moviments de la llengua per a empassar han estat objecte d’una extensa recerca científica. Per exemple, investigadors de la Universitat de Duke (Durham, Carolina del Nord) han realitzat experiments amb rosegadors per a trobar respostes vàlides referent a això. L’objectiu era mapear els circuits neuronals responsables de coordinar la mandíbula, la llengua i altres músculs involucrats en la masticació.
Els músculs de la mandíbula i la llengua estan controlats per neurones motores, que al seu torn estan controlades per neurones premotores. D’aquesta manera, quan una persona no està parant esment al procés de masticació i deglució, són aquestes neurones les que automatitzen el procés.
Diverses raons per a mossegar-se la llengua involuntàriament
Les diverses raons per les quals algú pot mossegar-se la llengua involuntàriament són les següents:
Mastegar descuradament
Això succeeix quan et distreus amb una altra activitat o un altre pensament, per la qual cosa pot ocórrer un d’aquests petits contratemps. Mentre presti més atenció al procés de masticació, aquests accidents es poden evitar.
Distonía mandibular (OMD)
Aquesta és una contracció repetitiva involuntària que acompanya als espasmes musculars durant la masticació. Això inclou la llengua, que es pot mossegar sense voler.
Aquest és un dels temes en els quals mossegar-se la llengua ha de ser un tractament dental, com la instal·lació d’una fèrula dental.
Maloclusió o problemes en les articulacions de la mandíbula.
Tot tipus de maloclusió o una mossegada incorrecta poden causar danys en la llengua. El mateix pot ocórrer amb malalties de la ATM o articulació temporomandibular. En tots dos casos, mossegar-se la llengua o l’interior de la galta pot convertir-se en un problema crònic i recurrent.
Altres causes de mossegada involuntària de la lengua
També és comuna mossegar-se la llengua involuntàriament mentre s’adorm, com quan es prenen uns certs medicaments. No obstant això, hi ha diverses altres raons, com ara:
- Aquesta és una patologia en la qual algunes persones tenen llengües anormalment grans. Això crea diverses molèsties, com a mossegades involuntàries. Aquesta condició es pot resoldre amb el tractament quirúrgic adequat per part d’un cirurgià oral o maxil·lofacial.
- És aquest trastorn induït per l’ansietat i l’estrès el que fa que els pacients estrenyin les dents en excés. I sobrecarregar els músculs de la cara i la mandíbula. D’aquesta manera, poden produir-se contractures musculars (com les del múscul masseter) i mossegades involuntàries de la llengua. Fins i tot problemes més greus, com la neuràlgia del trigemin, poden causar un dolor insuportable que requereix tractament d’emergència. Aquest problema ha de tractar-se al més aviat possible amb una bona fèrula dental per a dormir o, si hi ha dolor i dolor, fisioteràpia. En concret, d’un fisioterapeuta especialista en l’articulació temporomandibular.
- Hiperactivitat durant el somni: És el cas, a part del bruxisme, dels trastorns de somnambulisme i altres que provoquen gran inquietud durant el somni.
- Diversos trastorns neurològics.