Com prevenir les càries en nens: Consells i cures bàsiques per a una bona salut dental infantil

com-prevenir-les-caries-en-nens-consells-i-cures-basiques-per-a-una-bona-salut-dental-infantil

Prevenir les càries en nens són un problema comú i prevenible. L’alimentació, la higiene dental i les visites regulars al dentista són clau per a evitar la seva aparició. El raspallat dental adequat i l’ús de productes dentals recomanats són fonamentals. Controlar la ingesta d’aliments ensucrats i seguir una dieta equilibrada també contribueix a prevenir les càries. Amb el tractament adequat, com a empastaments dentals, es poden solucionar les càries existents i preservar la salut bucal dels nens.

Causes de les càries en nens

Les càries en nens són el resultat de diferents factors que interactuen en la boca dels més petits. Entre les principals causes es troben l’alimentació, els bacteris presents en la boca i la higiene dental deficient.

Alimentació i càries dental en nens

L’alimentació exerceix un paper crucial en la formació de càries en els nens. El consum excessiu d’aliments rics en sucres i carbohidrats, com a llaminadures, refrescos, brioixeria i aliments processats, augmenta el risc de desenvolupar càries. Aquests aliments proporcionen una font d’aliment per als bacteris presents en la boca, promovent la producció d’àcids que danyen l’esmalt dental.

Bacteris i el seu paper en la formació de càries

Els bacteris presents en la boca exerceixen un paper fonamental en la formació de càries en els nens. Aquests bacteris s’alimenten de les restes d’aliments que queden en la boca havent dinat, especialment els sucres i carbohidrats. A mesura que els bacteris consumeixen aquestes restes d’aliments, produeixen àcids que afebleixen l’esmalt dental i causen la formació de càries.

Higiene dental deficient i la seva relació amb les càries en nens

La falta d’una adequada higiene dental és un altre factor determinant en l’aparició de càries en els nens. Si els nens no raspallen les seves dents de manera regular i adequada, els bacteris i els àcids s’acumulen en la superfície dental, promovent la formació de càries. A més, la presència de placa bacteriana i restes d’aliments entre les dents també contribueix al desenvolupament de càries.

Prevenció de les càries en nens

La prevenció de les càries en nens és fonamental per a garantir una bona salut bucal al llarg de la seva vida. A continuació, et presentem algunes mesures clau per a prevenir l’aparició de càries en els més petits:

Importància del raspallat dental en nens

El raspallat dental és una de les pràctiques més importants per a prevenir les càries en nens. És recomanable raspallar les dents almenys dues vegades al dia, utilitzant un raspall dental suau i una pasta dental adequada a la seva edat. El raspallat ha de ser realitzat de manera acurada i minuciosa, parant esment a totes les superfícies dentals. A més, és important ensenyar als nens la tècnica correcta de raspallat i supervisar-los fins que puguin fer-ho per si mateixos.

Ús de productes dentals adequats

Per a prevenir les càries en nens, s’han d’utilitzar productes dentals adequats. És recomanable triar pastes dentals específiques per a nens, que continguin una quantitat adequada de fluor. El fluor és un mineral que enforteix l’esmalt dental i ajuda a prevenir la formació de càries. A més, es poden utilitzar col·lutoris sense alcohol, indicats per a l’edat i amb la supervisió d’un adult.

Control de l’alimentació per a prevenir les càries

L’alimentació juga un paper fonamental en la prevenció de les càries en nens. És important limitar el consum d’aliments i begudes ensucrades, ja que el sucre afavoreix l’aparició de càries. Es recomana fomentar una dieta equilibrada i variada, rica en fruites i verdures, i limitar el consum de llaminadures, caramels, refrescos i sucs ensucrats. A més, és important evitar que els nens s’adormin amb el biberó o amb el xumet mullat en substàncies ensucrades, ja que això pot augmentar el risc de càries.

Visites regulars al dentista infantil

Per a prevenir les càries en nens, és fonamental realitzar visites regulars al dentista. El dentista no sols s’encarregarà de realitzar una revisió completa de la salut bucal del nen, sinó que també brindarà assessorament sobre higiene oral, realitzarà neteges professionals i aplicarà tractaments preventius, com l’aplicació de segelladors de fissures. A més, la visita al dentista contribueix a generar confiança i familiaritat en el nen, la qual cosa facilita futures visites i promou una actitud positiva cap a la salut bucal.

Tractament de les càries en nens

El tractament de les càries en nens és fonamental per a preservar la salut bucal i prevenir complicacions futures. A continuació, s’expliquen els diferents enfocaments terapèutics emprats:

Eliminació de la càries i empastament dental

La primera etapa del tractament consisteix en l’eliminació mecànica de l’àrea afectada per la càries. Aquest procediment es realitza utilitzant instruments especialitzats per a eliminar el teixit dental decayado de manera acurada, preservant l’estructura dental sana circumdant. Una vegada retirada la càries, es procedeix a realitzar un empastament dental.

L’empastament dental és una tècnica que consisteix en el farciment de l’àrea afectada amb un material restaurador, com la resina composta. Aquest material s’adapta a la forma i color de la dent, proporcionant una restauració estètica i funcional. A més d’eliminar la càries, l’empastament ajuda a prevenir la propagació de la malaltia i restaura la integritat de la dent.

Altres tractaments dentals per a casos més greus

En casos de càries més avançades o quan el mal dental és extens, poden ser necessaris altres tractaments dentals. Alguns d’aquests tractaments inclouen la utilització de medicaments antibiòtics per a controlar infeccions, endodòncies per a tractar l’afectació de la polpa dental i, en situacions més greus, extraccions dentals quan no és possible salvar la dent afectada.

Importància de cuidar les dents de llet i el seu impacte en la dentició permanent

És essencial cuidar les dents de llet, també coneguts com a dents temporals, ja que compleixen un paper fonamental en el desenvolupament adequat de la dentició permanent. Encara que aquestes dents són temporals, la seva pèrdua prematura a causa de les càries pot tenir repercussions negatives en la mossegada, el desenvolupament dels maxil·lars i la posterior erupció de les dents permanents.

Per tant, és fonamental tractar les càries en les dents de llet de manera oportuna i adequada. Això implica realitzar els mateixos procediments d’eliminació de càries i empastament dental que en les dents permanents, amb l’objectiu de preservar la salut bucal dels nens a llarg termini.

  • Realitzar una acurada eliminació de la càries en les dents de llet per a evitar la propagació de la malaltia.
  • Realitzar empastaments dentals en les dents temporals danyades per càries per a mantenir la funcionalitat i estructura correcta en la boca dels nens.
  • Controlar regularment la salut de les dents de llet mitjançant visites al dentista infantil, per a detectar qualsevol problema a temps i realitzar els tractaments necessaris.
  • En cas de pèrdua prematura d’una dent de llet, és possible que es requereixi un mantenidor d’espai dental per a assegurar el correcte espai per a l’erupció de les dents permanents.

Factors addicionals a considerar

Salut bucal i benestar general en nens

La salut bucal dels nens no sols té un impacte en la seva boca, sinó també en el seu benestar general. Les càries dentals poden causar dolor, infeccions i dificultats per a menjar i parlar, la qual cosa afecta la seva qualitat de vida. A més, recerques han demostrat que la mala salut bucal en la infància pot estar relacionada amb problemes de salut en l’edat adulta, com a malalties cardíaques i diabetis.

Consells pràctics per a prevenir les càries en nens

  • Mantingues una rutina diària d’higiene bucal: assegura’t que els teus fills es raspallin les dents almenys dues vegades al dia, especialment després dels menjars.
  • Ensenya als teus fills tècniques adequades de raspallat i assegura’t que utilitzin pasta dental amb fluor apropiada per a la seva edat.
  • Utilitza fil dental o raspalls interdentals per a netejar les àrees entre les dents on el raspall no arriba.
  • Limita el consum d’aliments i begudes ensucrades, com a caramels, refrescos i sucs envasats.
  • Fomenta una alimentació equilibrada i saludable, rica en fruites, verdures i lactis baixos en greix.
  • Evita el consum excessiu de biberons de llet o sucs en la nit i, si és necessari, neteja’ls les dents abans de ficar-se al llit.

Cura dental en nens amb aparells d’ortodòncia

Si el teu fill porta aparells d’ortodòncia, és important prestar especial atenció a la cura dental. Les restes d’aliments poden quedar atrapats en els brackets i filferros, la qual cosa augmenta el risc de càries i malalties de les genives. Assegura’t que el teu fill segueixi una adequada higiene bucal, raspallant acuradament les dents i utilitzant eines especials, com el fil dental i l’irrigador bucal, per a netejar entre els aparells.

Comparteix l'article a les xarxes socials!

TESTIMONIS

Qualitat i atenció de grans professionals amb anys d’experiència a un preu just.

Ampli equip de professionals, horari flexible i instal·lacions modernes

De tracte professional, per a nens i adults. Accepta Mútues. De moment tot correcte

HORARI

Dilluns a Divendres9:00 – 21:00

  937 211 456 – 665 280 780

Demana cita ara! Et truquem!

Tan aviat com puguem ens posarem en contacte per a concertar la teva visita a la nostra Clínica Dental a Sant Quirze del Vallès.